Παράταση από την ΕΕ στις νέες απαιτήσεις Σένγκεν για τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας

Παράταση έως το τέλος του 2023 πήρε το σύστημα εισόδου-εξόδου των ταξιδιωτών κρουαζιέρας σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ. Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών υποστήριξε την καθυστέρηση, καθώς δίνει περισσότερο χρόνο για να γίνουν οι προετοιμασίες.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. για τις νέες απαιτήσεις Σένγκεν είχε δώσει παράταση για δύο χρόνια στους ευρωπαϊκούς λιμένες λόγω της πανδημίας του Covid-19.  Πρόκειται για το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS).

Το σύστημα Entry/Exit System (EES) που ήταν προγραμματισμένο  να εφαρμοστεί τον προσεχή Μάιο στα λιμάνια ,  θα κατέγραφε  αυτόματα τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, κάθε φορά που διασχίζουν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αντικαθιστώντας την έως τώρα πρακτική της χειροκίνητης σφράγισης διαβατηρίων, με ηλεκτρονική εγγραφή σε κεντρική βάση δεδομένων βιογραφικών και βιομετρικές πληροφορίες.

Το ETIAS, ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο και να εγκρίνει τους επισκέπτες που ταξιδεύουν σε κράτη της Ζώνης Σένγκεν χωρίς θεώρηση. Αυτή η ταξιδιωτική άδεια θα πρέπει να ελέγχεται από τους μεταφορείς πριν από το ταξίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ειδική ομάδα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη επισκεφθεί όλους τους λιμένες της χώρας και έχει καταγράψει τι χρειάζεται ο καθένας και το πόρισμα της μελέτης έχει ήδη παραδοθεί.

Το θέμα των νέων απαιτήσεων Σένγκεν και της παράτασης που δόθηκε εκ νέου από την ΕΕ αναμένεται να εξεταστεί στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία επανασυστάθηκε στα τέλη του 2022, στο πλαίσιο χάραξης της στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας.