Παράταση έξι μηνών για τα τραπεζοκαθίσματα ζητούν επιχειρηματίες της εστίασης – Τι λένε οι εμπλεκόμενοι (video)

Σε παράταση για τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους λόγω του Covid-19, ελπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης με τους Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής και Βασίλη Κορομάντζο, αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων στο δήμο Αθηναίων να μιλούν στην ΕΡΤ για το θέμα. «Είχε ήδη δοθεί μια παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για τα τραπεζοκαθίσματα στους έξτρα χώρους όπου μπορούσαμε εμείς οι επιχειρηματίες να βάζουμε καρέκλες και τραπέζια στους πελάτες μας για να υπάρχουν και οι αποστάσεις. Αυτό έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Δαβερώνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής τόνισε ότι ζήτησαν από τον κ. Πέτσα μια τελευταία παράταση τουλάχιστον 6 μηνών για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Η εστίαση αυτή την στιγμή δεν έχει το πρόβλημα του Covid-19, αλλά αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά το ενεργειακό (κόστος) και θέματα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να θέλουμε τους έξτρα χώρους για να μπορέσουμε να έρθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση».

Όπως αποκάλυψε οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης περιμένουν μία απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και από τον πρωθυπουργό στον οποίο έστειλαν επιστολή.

«Εάν και εφόσον δεν υπάρχει η δωρεάν παράταση θα πρέπει να το δούμε αυτό, υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν στην αδειοδότηση των καταστημάτων εστίασης. Κάθε κατάστημα έχει μια άδεια και συγκεκριμένες καρέκλες και συγκεκριμένα τραπέζια», συμπλήρωσε ο κ. Δαβερώνης.

Οι επιχειρηματίες έκαναν κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων

«Δεν είναι το θέμα του έξτρα χώρου που πρέπει να ζητούν οι καταστηματάρχες να αποδοθεί για λόγους τέλος πάντων προσαρμογής τους μετά τον Covid. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταστηματάρχες, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση που είχε πάρει τότε η κυβέρνηση, έκαναν κατάχρηση του κοινόχρηστου χώρου. Πλέον πρέπει να το καταλάβουν και οι καταστηματάρχες και όλοι μας ότι ο κοινόχρηστος χώρος δεν ανήκει μόνο στα καταστήματα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κορομάντζος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι κτήμα των πολιτών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται στα καταστήματα είναι υπεραρκετός για να καλύψει τις ανάγκες των καταστημάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει κάνει πρόταση στην κυβέρνηση να αφαιρείται η άδεια, από τρεις έως δέκα εργάσιμες ημέρες, στις επιχειρήσεις που κάνουν επαναλαμβανόμενη κατάχρηση του κοινόχρηστου χώρου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη | Συνδέσεις | ΕΡΤ