Ο πρόεδρος της Βουλής έφτυσε κατάμουτρα στον δρόμο έναν πολίτη

Ο πρόεδρος της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Αλέν Σιμονιάν ζήτησε συγγνώμη επειδή έφτυσε έναν πολίτη, σε ένα συμβάν που συνεχίζει να πυροδοτεί έντονες συζητήσεις σε αρμενικά μέσα ενημέρωσης, με πολιτικά πρόσωπα να ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Βουλής.

«Συγγνώμη, έχασα την ψυχραιμία μου λόγω μιας προσβολής εναντίον μου», έγραψε χθες Πέμπτη o 43χρονος πρόεδρος της Βουλής σε ανάρτηση στο facebook. Μεταξύ πολλών που κάλεσαν τον Σιμονιάν να παραιτηθεί ήταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λεβόν Τερ-Πετροσιάν.

Το περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ένας πολίτης στον δρόμο φέρεται να αποκάλεσε τον Σιμονιάν προδότη. Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε εντολή στους σωματοφύλακές του να πιάσουν τον πεζό άνδρα και ο Σιμονιάν τότε τον έφτυσε κατάμουτρα, υποστήριξε αργότερα ο άνδρας.

Ο ίδιος ο Σιμονιάν δεν αρνήθηκε την ενέργειά του, αλλά η πρώτη του αναφορά για το περιστατικό ήταν: «Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι η αναίδειά σας δεν θα μένει αναπάντητη, μια προσβολή με στόχο τις νόμιμες κρατικές αρχές θα λαμβάνει έννομη απάντηση». Αφότου το περιστατικό έγινε γνωστό από τον Τύπο, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ηγετικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος Πολιτικό Συμβόλαιο βρίσκεται υπό έντονες πολιτικές πιέσεις.

Η αρμενική κυβέρνηση του πρόεδρου Νικόλ Πασινιάν θεωρείται αποδυναμωμένη μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για τον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Ο πόλεμος εκείνος βύθισε την Αρμενία σε βαθιά κρίση.

Πολλοί Αρμένοι θεωρούν προδοσία μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε ο Πασινιάν, συμφωνία που οδήγησε την Αρμενία να εκχωρήσει μεγάλα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa