Ουκρανία: Επιχείρηση κάθαρσης εν μέσω υποθέσεων διαφθοράς

Σε σαρωτικές αλλαγές στην ουκρανική κυβέρνηση, με την απομάκρυνση αξιωματούχων από καίριες θέσεις, προχώρησε το Κίεβο εν μέσω των καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή.

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με εντολή του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ, του Κιέβου, του Σούμι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Ο υφυπουργός Άμυνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Νωρίτερα, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι.

Επιπλέον, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο, από τη θέση του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία δεν δόθηκε κάποια αιτιολογία, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν «σύμφωνα με δική του επιθυμία»,

«Δικαιοσύνη για όλους»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο σύμβουλος του Ζελένκσι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ανέφερε πως οι αλλαγές προσωπικού σε κυβερνητικές θέσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος της χώρας αντιδρά σε μια «βασική δημόσια απαίτηση» η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται σε όλους. «Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε μια βασική δημόσια απαίτηση –δικαιοσύνη για όλους» σημείωσε.

Οι αλλαγές έγιναν εν μέσω καταγγελιών σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν μεταξύ άλλων προμήθειες του στρατού. Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απομάκρυνση του  υφυπουργού Άμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως «μολονότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες» η αποχώρησή του «θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, όπως και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα» των προσπαθειών να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του υπουργού Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, ο οποίος είναι ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε με 400.000 δολάρια για να «διευκολύνει» την αγορά γεννητριών σε φουσκωμένες τιμές, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.

Το όνομα του Κίριλο Τιμόσενκο, ένας από τους ελάχιστους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου που παρέμενε στη θέση του μετά την εκλογή του Ζελένσκι στην προεδρία το 2019 και ο οποίος επέβλεπε κυρίως τα σχέδια ανοικοδόμησης των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα, εμπλέκεται σε αρκετά σκάνδαλα στη διάρκεια και πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Τιμόσενκο ανακοίνωσε ότι μετέφερε το όχημα σε περιοχή κοντά στην γραμμή του μετώπου.

Ο Σιμονένκο παράλληλα κατηγορήθηκε από το έγκριτο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukraïnska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για διακοπές στην Ισπανία την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση για επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε Ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου.

Το 2021 η Διεθνής Διαφάνεια είχε κατατάξει την Ουκρανία στην 122η θέση της λίστας της με τα πιο διεφθαρμένα κράτη, σε σύνολο 180 χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ