Οι αλλαγές σε Nations League και Euro

Ύστερα από μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης με τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε την τροποποίηση της μορφής του Nations League και των προκριματικών του Euro.

Αυτό, προκειμένου να γίνονται πιο συναρπαστικοί αγώνες εντός των υφιστάμενων ημερομηνιών, καθώς και να ενισχυθούν οι πόροι των εθνικών ομοσπονδιών εξασφαλίζοντας σταθερή ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το νέο φορμάτ του Nations League

Θα επεκταθεί με ένα νέο γύρο νοκ-άουτ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο, δημιουργώντας έτσι τη συνέχεια μεταξύ της φάσης των ομίλων που λήγει τον Νοέμβριο και των τελικών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Οι νικητές και οι δευτεραθλητές των ομίλων της League A θα συμμετάσχουν στα νοκ άουτ εντός και εκτός έδρας, με τους νικητές αυτών των αναμετρήσεων να προκρίνονται στο Final Four.

Οι 3οι της League A και οι δευτεραθλητές της League B, καθώς και οι 3οι της League B και οι δευτεραθλητές της League C θα παίξουν εντός και εκτός έδρας play off ανόδου /υποβιβασμού.

Η επέκταση του Nations League το Μάρτιο θα αφορά μόνο επιλεγμένο αριθμό ομάδων και οι υπόλοιπες θα είναι ήδη διαθέσιμες για την έναρξη των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Τόσο στα προκριματικά του Euro ή σε εκείνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα υπάρχουν 12 όμιλοι των τεσσάρων και πέντε ομάδων.

Οι ομάδες, που θα κληρωθούν σε ομίλους των πέντε, θα ξεκινήσουν τα προκριματικά τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο, εάν εξακολουθούν να αγωνίζονται στα προημιτελικά του UEFA Nations League ή συμμετέχουν σε αγώνες ανόδου/υποβιβασμού. Οι ομάδες που θα κληρωθούν σε ομίλους των τεσσάρων θα ξεκινήσουν την πορεία τους τον Σεπτέμβριο.

Οι νικητές των ομίλων των Ευρωπαϊκών Προκριματικών θα προκριθούν απευθείας στο Euro ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εκείνες της δεύτερης θέσης, είτε θα προκριθούν απευθείας, είτε θα συμμετάσχουν σε αγώνες play-off.

Δεν εξετάστηκε καμία αλλαγή για την τελική φάση του Euro, στο οποίο θα συμμετέχουν ακόμη 24 ομάδες.