ΟΙΥΕ: Kαταχρηστική χρήση του Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων

Με ανακοίνωσή της που έχει αποδέκτες τα σωματεία – μέλη της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κάνει λόγο για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, με στόχο να αξιοποιηθεί εναντίον των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα η ΟΙΥΕ «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προσπάθεια αρκετών επιχειρήσεων, κυρίως πολυεθνικών, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης με το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Οι βεβαιώσεις-υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα και ρήτρες εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απειλώντας με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και απόλυση του εργαζόμενου σε αντίθετη περίπτωση.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ισχυρίζονται, ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τάχα τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και των επιχειρήσεων, υποτίθεται σύμφωνα με τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που πλέον έχει γίνει και νόμος του κράτους, δίχως όμως στην κείμενη νομοθεσία να υπάρχει πρόβλεψη υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων και σχετικών βεβαιώσεων από τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο με όρους εκβιαστικούς, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.
Μια τέτοια ενέργεια χαρακτηρίζεται παράνομη, ειδικά δε για εργαζόμενους που ουδεμία σχέση έχουν με διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους μαζικούς χώρους εργασίας, επιβάλλεται να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τη συνδικαλιστική οργάνωση του σωματείου για την προστασία των εργαζομένων της επιχείρησης.
Μόνη στόχευση αυτών των επιχειρήσεων είναι ο περιορισμός εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού η ρήση «τα εν οίκω μην εν δήμω», θα γίνουν εργαλείο διώξεων, τρομοκρατίας και φίμωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας».
Τέλος, η ΟΙΥΕ επισημαίνει πως: «Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, θα πρέπει να παρέμβουν καταλυτικά σε κάθε τέτοια περίπτωση και να επιβάλλουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις αυτές.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν τέτοιου τύπου βεβαιώσεις – υπεύθυνες δηλώσεις, να συμβουλεύονται άμεσα την συνδικαλιστική οργάνωση του εργασιακού χώρου ή – εφόσον δεν υφίσταται τέτοια – το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Απαιτούμε από τις επιχειρήσεις που μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές, ν’ ανακαλέσουν άμεσα αυτές τις βεβαιώσεις, να τις θεωρήσουν ως μη γενόμενες και να τις καταστρέψουν.
Τα σωματεία μέλη καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν άμεσα την ΟΙΥΕ για κάθε τέτοια ενέργεια, την οποία και να καταγγέλλουν άμεσα στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας».www.ert.gr

2018-07-06 08:47:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ