Ντ. Τουσκ: «Κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων εκτός από εκείνο της ΕΕ»

«Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της ΕΕ. Καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο Β. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, σήμερα στη Σόφια.
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες, σε διαβούλευση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν στη Σόφια κοινή δήλωση 17 σημείων, στην οποία η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική ένταξής τους σε αυτήν.
Εξάλλου, σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα πως η ΕΕ θα παραμείνει στη συμφωνία, όσο παραμένει και το Ιράν σε αυτήν και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να αντιδράσει σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντά της.
«Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο κιόλας να τροποποιεί το καταστατικό αποκλεισμού για να συμπεριλάβει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Σκοπός, είπε είναι εφαρμοστεί πριν από την έναρξη των κυρώσεων στις 6 Αυγούστου. «Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Σχετικά με το θέμα του εμπορίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ θέλει απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ. «Αν η ΕΕ λάβει απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ, τότε είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν καλύτερα οι εμπορικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-17 16:22:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ