Καταδίκη 21χρονου που μαχαίρωσε κι άφησε ανάπηρο τον πατριό του

Κάθειρξη 8 ετών επιβλήθηκε σε 21χρονο, που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς τραυμάτισε με αιχμηρά αντικείμενα τον 65χρονο πατριό του, με συνέπεια να του προκαλέσει παραπληγία και να τον καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά δέχθηκε ότι τέλεσε την πράξη με μειωμένο καταλογισμό, κάνοντας δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, που επικαλέστηκε ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος. Αποφασίστηκε δε να αφεθεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, ενόψει της δίκης στο Εφετείο.

Το συμβάν διαδραματίστηκε τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω καραντίνας, στο σπίτι όπου διέμενε το θύμα με την τότε σύντροφό του και μητέρα του κατηγορούμενου, στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Ο 21χρονος ζούσε με τους παππούδες του στη Λάρισα, αλλά λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ασπροβάλτα. Φαίνεται, όμως, πως είχε προστριβές με τον πατριό του, όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το επίδικο περιστατικό συνέβη όταν ο 65χρονος κοιμόταν στον καναπέ, με τον δράστη να του επιτίθεται, χτυπώντας τον τρεις φορές, με κατσαβίδι και μαχαίρι, στον αυχένα. «Δεν πιστεύω ότι δεν είχε σώας τας φρένας. Ήξερε πού χτύπησε. Με το πρώτο χτύπημα παρέλυσα, μου έκοψε τον νωτιαίο μυελό. Στην αρχή κόπηκε η φωνή μου. Μετά του έλεγα “γιατί Ν.”;», είπε μεταξύ άλλων ο παθών στην κατάθεσή του.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να προκαλέσει κακό στον πατριό του και ότι οι φωνές που άκουγε όπλισαν το χέρι του. «Χίλια συγγνώμη από όλους εσάς. Άκουγα φωνές ότι κακοποιεί τη μητέρα μου. Τον χτύπησα στην πλάτη για να τον ακινητοποιήσω» ανέφερε στην απολογία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ