Θεοδωρικάκος: Δεν είναι φοβική η Αστυνομία – Για αυτό ελέγχονται οι αστυνομικοί από την ΑΣΟΕΕ

Για το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες Τετάρτη μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Ο λόγος που το πλήρωμα του περιπολικού που ενεπλάκη στο επεισόδιο χθες μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο είναι ότι δεν υπάκουσε την εντολή να μη πλησιάσουν στην περιοχή όπου ήταν οι αναρχικοί, καθώς υπήρχε σχέδιο του αρχηγείου για παρέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι εν λόγω αστυνομικοί δεν ακολούθησαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων. Μετά από ένα 20λεπτο επενέβησαν τα ΜΑΤ και οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν από τη Σχολή. Εξήγησε, επίσης, ότι από τη στιγμή που αστυνομικός ένιωσε ότι απειλείται και πυροβόλησε στον αέρα, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία. Ο εισαγγελέας, στη συνέχεια, άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό αφού έδωσε εξηγήσεις.

Για όσα ακούγονται περί φοβικής αστυνομίας, ο υπουργός τόνισε ότι η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να μην πλησιάσει κανένα περιπολικό είχε δοθεί γιατί θα ακολουθούσε επιχείρηση των ΜΑΤ, η οποία, όμως, καθυστέρησε επειδή και οι τρεις αστυνομικοί δεν υπάκουσαν και γι’ αυτό άλλωστε ακολουθείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

Νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι «καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας».

Επίσης, τόνισαν ότι η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

«Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου του, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του», επεσήμαναν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό».