«Θα μιλήσουμε» με τον Ζελένσκι για την επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια

Την επικείμενη συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση που δέχτηκε από ομάδα δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι έχει ζητήσει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ύστερα από την απόφαση αρκετών κρατών να ενισχύσουν την Ουκρανία με μαχητικά για να πολεμήσει την Ρωσία.

«Θα μιλήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Ωστόσο, χθες απέρριψε ξερά το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά αεροσκάφη. Στην ερώτηση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16 στην Ουκρανία;» απάντησε: «Όχι».

Οι Δυτικοί αναβάθμισαν το επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στην Ουκρανία, αφού η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή αρμάτων μάχης, έπειτα από δύσκολες συζητήσεις.

Ο ουκρανικός στρατός θα λάβει «120 έως 140» δυτικά άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, δίνοντας έτσι την πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό βαρέων τεθωρακισμένων που αναμένεται να δοθούν στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια με την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα αυτή, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσεκτικά πως «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP