Η China Telecom στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών

H US Federal Communications Commission (FCC) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει αρχίσει τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας της China Telecom για να επιχειρεί στις ΗΠΑ, στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειών των αμερικανικών αρχών για να περιορίσουν τον ρόλο της Κίνας στις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρόεδρος της FCC, Ατζίτ Πάι, σημείωσε πως αρκετές αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν συστήσει την ανάκληση αυτή, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο Πάι είπε ότι υπάρχουν «σημαντικοί προβληματισμοί» πως η China Telecom θα εξαναγκαζόταν να αποδεχτεί τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης για πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και υποκλοπές τηλεπικοινωνιών. Η China Telecom, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας, έχει άδεια παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε την Παρασκευή πως οι αμερικανικοί ισχυρισμοί περί κινδύνων εθνικής ασφαλείας είναι εντελώς ψευδείς.

Η FCC είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο πως ενδεχομένως να μπλόκαρε τη λειτουργία στις ΗΠΑ τριών, ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας, κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενη κινδύνους εθνικής ασφαλείας- μεταξύ των οποίων η China Telecom Americas, καθώς και η China Unicom Americas, η Pacific Networks Corp και η θυγατρική της ComNet (USA) LLC.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ζήτησαν τον Απρίλιο από την FCC να ανακαλέσει την άδεια της China Telecom για λειτουργία στις ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2019 η FCC είχε ψηφίσει ομόφωνα να μη δοθεί άδεια σε μια άλλη ελεγχόμενη από το κράτος κινεζική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών, την China Mobile Ltd, να παρέχει υπηρεσίες στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο η κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την έγκριση αυτή για να διεξάγει κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ.

Η FCC επίσης απέρριψε την Πέμπτη αίτημα της Huawei Technologies για επανεξέταση της απόφασης με την οποία η κινεζική εταιρεία χαρακτηριζόταν ως κίνδυνος εθνικής ασφαλείας για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο η FCC είχε επίσημα ορίσει τη Huawei και τη ZTE Corp ως απειλές.

Επίσης, την Πέμπτη οριστικοποιήθηκαν από την FCC και κανόνες που απαιτούν από τους παρόχους με εξοπλισμό ZTE ή Huawei να τον αντικαταστήσουν, ενώ δημιουργήθηκε και ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων για επιδοτήσεις σε μικρότερους παρόχους ώστε να προχωρήσουν σε αντικατάσταση τέτοιων υπηρεσιών και εξοπλισμού.