Η Ελλάδα θέλει έγκαιρη και επαρκή διαβούλευση για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων  ετέθησαν στις 22 Μάϊου, οι συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, για τις οποίες στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2019. Επίσης εξετάστηκε η Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων με τη Σιγκαπούρη και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, καθώς και με τη Νέα Ζηλανδία.
Τη χώρα μας στις Βρυξέλλες  εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος σημείωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με την Αυστραλία, καθώς και με τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τη χώρα μας, η οποία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τις δύο χώρες, λόγω και της μεγάλης ομογένειας.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη μελλοντική προσέγγισή του, όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει δύο διακριτές συμφωνίες για τα εμπορικά θέματα και για την προστασία επενδύσεων, σε συνέχεα της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών της.
Ο κ. Ξανθάκος επισήμανε τη σημασία της προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες, καθώς και της αποτελεσματικής εφαρμογής τους στην πράξη, ώστε να αποφέρουν οφέλη στους ευρωπαίους εξαγωγείς. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για έγκαιρη και επαρκή διαβούλευση με τα κράτη μέλη, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή τους «αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της ΕΕ». Επίσης, επισήμανε ότι «η επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας της ΕΕ» και κάλεσε να συνεχιστεί αυτή η πρακτική στο πλαίσιο τις εμπορικής πολιτικής.
Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-23 12:29:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ