Η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να ψηφίσει την κατάργηση του Tik Tok

Ψηφοφορία σχεδιάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον επόμενο μήνα αναφορικά με ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στον αποκλεισμό της χρήσης της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok της Κίνας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, το μέτρο που σχεδιάζεται από τον πρόεδρο της επιτροπής Michael McCaul, έναν Ρεπουμπλικάνο, θα έχει ως στόχο να δώσει στον Λευκό Οίκο τα νομικά εργαλεία για να απαγορεύσει το TikTok λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Η ανησυχία είναι ότι αυτή η εφαρμογή δίνει στην κινεζική κυβέρνηση μια κερκόπορτα στα τηλέφωνά μας», δήλωσε ο McCaul στο Bloomberg News, το οποίο μετέδωσε νωρίτερα τη χρονική στιγμή της ψηφοφορίας.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει νέους χρήστες να κατεβάζουν το TikTok και να απαγορεύσει άλλες συναλλαγές που θα είχαν ουσιαστικά εμποδίσει τη χρήση της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχασε μια σειρά δικαστικών μαχών για το μέτρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Ιούνιο του 2021 εγκατέλειψε επισήμως την προσπάθεια αυτή. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο παρουσίασε διακομματική νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok, η οποία θα εμπόδιζε επίσης όλες τις συναλλαγές από οποιαδήποτε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και τη Ρωσία ή υπό την επιρροή της.

Αλλά μια απαγόρευση της εφαρμογής σύντομων βίντεο, η οποία ανήκει στην ByteDance και είναι δημοφιλής μεταξύ των εφήβων, θα αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια στο Κογκρέσο για να περάσει και θα χρειαζόταν 60 ψήφους στη Γερουσία.

«Πολιτικά υποκινούμενη απαγόρευση» βλέπει το Tik Tok

Εδώ και τρία χρόνια, το TikTok -το οποίο έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ- προσπαθεί να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών δεν είναι προσβάσιμα και το περιεχόμενό του δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ή οποιονδήποτε άλλον βρίσκεται υπό την επιρροή του Πεκίνου.

Το TikTok δεν απάντησε αμέσως την Παρασκευή, αλλά δήλωσε νωρίτερα για τις προσπάθειες του Κογκρέσου να το απαγορεύσει: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αντί να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επανεξέταση της εθνικής ασφάλειας του TikTok, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν να πιέσουν για μια πολιτικά υποκινούμενη απαγόρευση που δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία που περιελάμβανε απαγόρευση στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν ή να κατεβάζουν το TikTok σε συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση. Περισσότερες από 25 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε κρατικές συσκευές.

naftemporiki.gr