ΗΠΑ: Δασμοί 25% σε 1.300 κινέζικα προϊόντα – Αντιδρά το Πεκίνο

Η Ουάσινγκτον δημοσιοποίησε κατάλογο 1.300 κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβάλλει δασμούς 25%, με το Πεκίνο να απειλεί με αντίποινα και να διαμηνύει ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Το γραφείο του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπορικά θέματα σε διεθνές επίπεδο (USTR) αποκάλυψε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Κατόπιν, ο USTR θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της «οριστικής» λίστας των προϊόντων. Έχει προγραμματιστεί μια δημόσια ακρόαση την 15η Μαΐου για τους δασμούς.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα εγκαταλείψει τις «άδικες εμπορικές πρακτικές της» ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ στην επιβολή των δασμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς  προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη συμπεριφορά της Κίνας» και δεν σταματήσουν οι Κινέζοι τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τους», τότε η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην επιβολή των δασμών.
Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε λέγοντας ότι θα επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
«Όπως λέει ένα κινεζικό ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση. Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
Στην ανακοίνωση του USTR, υποστηρίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας να αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».
Η Κίνα διαψεύδει ότι οι νόμοι της ή οι πολιτικές της έχουν σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας και καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον επιδίδεται σε τακτικές «εκφοβισμού», τονίζοντας ότι η «μόνη» επιλογή που έχουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι η «συνεργασία» αλλά παράλληλα διαμηνύοντας πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFPwww.ert.gr

2018-04-04 19:00:11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ