ΗΠΑ: Ανακρίσεις Ρώσων ολιγαρχών για την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση της ανάκρισης Ρώσων ολιγαρχών που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.
Οι ανακριτές σταμάτησαν τουλάχιστον έναν από αυτούς κι έκαναν έρευνα στις ηλεκτρονικές συσκευές του όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος του προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.
Επίσης, οι αρχές, σταμάτησαν έναν δεύτερο Ρώσο ολιγάρχη στην διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που έκανε στις ΗΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν του έγινε έρευνα.
Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή προχώρησε στην κατάρτιση ανεπίσημου εγγράφου εθελούσιας κατάθεσης για έναν τρίτο Ρώσο ολιγάρχη ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στις ΗΠΑ.
Οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις έχουν ένα κοινό σημείο ενδιαφέροντος για την έρευνα: οι ανακριτές διερευνούν κι ερωτούν για το αν οι Ρώσοι ολιγάρχες έδωσαν παράνομα άμεσα ή έμμεσα δωρεές σε ρευστό χρήμα, τόσο στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στην προετοιμασία που έγινε για την επίσημη τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2017.
Η έρευνα διεξάγεται δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο της παράνομης ροής χρημάτων από την Ρωσία στον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2016. Σε γενικότερο πλαίσιο, ο Μάλερ διερευνά κι αν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η προσέγγιση που έγινε στους Ρώσους επιχειρηματίες από την ομάδα ερευνών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, υπονοεί ότι οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους σχετικά αρχεία ή έγγραφα στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας. Έτσι, στην πρόσφατη χρονική περίοδο έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, αναφορικά με το ποιες άλλες πληροφορίες θα μπορούσαν να δοθούν από τους Ρώσους ολιγάρχες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ ή κι από όσους θα μπορούσαν να συνεργαστούν εθελοντικά με την ομάδα ερευνών, ακόμη κι αν δεν έχουν βρεθεί πρόσφατα, εντός της αμερικανικής επικράτειας.
Οι πηγές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των Ρώσων ολιγαρχών, ενώ περιέγραψαν με λεπτομέρειες την προσέγγιση που τους έγινε από την ομάδα έρευνας του Μάλερ.
Ένα ουσιαστικό πεδίο της έρευνας διερευνά το ενδεχόμενο να διατέθηκαν χρήματα από τους Ρώσους σε εταιρίες ή δεξαμενές σκέψης που είχαν οργανώσει επιτροπές πολιτικής δράσης, οι οποίες έκαναν δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.
Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο οι Ρώσοι ολιγάρχες να χρησιμοποίησαν Αμερικανούς πολίτες ώστε να μην φανερωθούν οι ίδιοι για την διάθεση χρημάτων τόσο προς την προεκλογική εκστρατεία, όσο και προς το ταμείο που είχε συγκροτηθεί για την τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.
Η προσπάθεια της ομάδας έρευνας να λάβει καταθέσεις από τους Ρώσους ολιγάρχες στα αμερικανικά αεροδρόμια αποτελεί μία άλλη ουσιαστική ένδειξη της επιθετικής τακτικής που έχει υιοθετήσει ο Μάλερ, προκειμένου να φέρει σε πέρας την έρευνα που έχει αναλάβει για την Ρωσία και την επιρροή της, στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-05 09:12:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ