Ζευγάρι καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή χόρευε στο δρόμο

Ένα ζευγάρι Ιρανών είναι αντιμέτωπο με ποινές φυλάκισης 10 ετών, καθώς δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο χορεύουν στο δρόμο.

Όπως μεταδίδει το BBC, καταδικάστηκαν για προώθηση της διαφθοράς, πορνεία και προπαγάνδα. Το βίντεο που ανήρτησαν τους δείχνει να χορεύουν δίπλα στον πύργο Αζάντι (Ελευθερία) της Τεχεράνης.

Οι αρχές επιβάλλουν βαριές ποινές σε άτομα που θεωρούνται ότι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Το ζευγάρι δεν συνέδεσε τον χορό του με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν.

Το BBc επικαλείται πηγή, η οποία αναφέρει ότι η σύλληψη του ζευγαριού έγινε αφού δημοσίευσαν το βίντεο στους λογαριασμούς τους στο Instagram, οι οποίοι έχουν συνολικά σχεδόν δύο εκατομμύρια ακόλουθους.

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες -που χαρακτηρίζονται «ταραχές» από το καθεστώς του Ιράν- σάρωσαν τη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, σε αστυνομική κράτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη επειδή φέρεται να παραβίασε τον κανόνα που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντήλα.

Πριν από την σύλληψη της Astiazh Jaqiqi, 21 ετών, και του αρραβωνιαστικού της Amir Mohammad Ahmadi, έγινε έφοδος στο σπίτι της κοπέλας, η οποία αναφέρει ως επάγγελμα σχεδιάστρια μόδας.

Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η ποινή για κάθε μία από τις ξεχωριστές καταδίκες που αντιμετωπίζουν.

Εάν οι ετυμηγορίες τους επικυρωθούν, θα πρέπει να εκτίσουν τη μεγαλύτερη από αυτές τις ποινές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

naftemporiki.gr