Εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και ανταλλαγή κρατουμένων στην επικοινωνία Πούτιν-Ποροσένκο

Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, οι τρόποι διευθέτησης της διένεξης στην Ανατολική Ουκρανία και η ανταλλαγή ατόμων που κρατούνται στις δύο χώρες, κατηγορούμενοι είτε για κατασκοπία είτε για τρομοκρατία, ήταν τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο.
Το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς και πως συζητήθηκαν ζητήματα διευθέτησης της κρίσης στην νότιο-ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εξέφρασε στον Ουκρανό πρόεδρο την ανησυχία του για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς. Παράλληλα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα της ρωσικής πρωτοβουλίας που προτείνει την εγκατάσταση αποστολής του ΟΗΕ η οποία θα συνδράμει στην προστασία της Ειδικής ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.
Επίσης, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την ανταλλαγή Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία και Ουκρανών που κρατούνται στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, «ζήτησε να απελευθερωθούν οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές και στα κατεχόμενα εδάφη» ενώ υπογράμμισε το πόσο σημαντικό θα είναι να επισκεφθεί τον Σεντσόφ και άλλους Ουκρανούς κρατούμενους, η αρμόδια της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουντμίλα Ντενίσοβα.
Νωρίτερα, ο Ρώσος και Ουκρανός πρόεδρος είχαν συμφωνήσει ότι οι αρμόδιοι των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επισκεφθούν αντίστοιχα τους κρατούμενους Ουκρανούς στη Ρωσία και τους Ρώσους κρατούμενους στην Ουκρανία, ενώ αργότερα θα ανταλλάξουν λίστες με τα ονόματα 34 ατόμων τα οποία θα μπορούν να τα επισκεφθούν.
Όλεγκ Σεντσόφ
Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάστηκε στη Ρωσία σε εικοσαετή κάθειρξη με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κριμαία. Από τις 14 Μαΐου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι από τις ρωσικές φυλακές όλοι οι ουκρανοί πολιτικοί κρατούμενοι όπως τους χαρακτηρίζει.
Οι χώρες της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7) εξέφρασαν την Πέμπτη την «μεγάλη τους ανησυχία» για την κράτηση του Όλεγκ Σεντσόφ και ζήτησαν την απελευθέρωση του, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass, Vedomosti, AFP, VOAwww.ert.gr

2018-06-21 16:40:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ