Δ. Αβραμόπουλος: Συνεχής η στήριξη της Ελλάδας από την Κομισιόν για το προσφυγικό

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα παρέχοντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη. Οι προκλήσεις προς την Ελλάδα είναι κοινές μας προκλήσεις, είναι ευρωπαϊκές μας προκλήσεις», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του σε διαμερίσματα φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά καθώς και στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα.
Ο κ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, τη δήμαρχο Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου και τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστεία Φιλίπ Λε Κλερκ, επισκέφθηκε διαμερίσματα όπου μένουν οικογένειες προσφύγων, συνομίλησε μαζί τους και τους διαβεβαίωσε ότι «θα έχουν τη στήριξή τους».
Μεταβαίνοντας στη Ριτσώνα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα παροχής ενοικιαζόμενων καταλυμάτων είναι αμοιβαία επωφελές για όσους ζητούν προστασία αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες».
Ακόμη ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα καθώς έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος μεταφέρθηκαν συνολικά 21.999 άτομα συμπεριλαμβανομένων 546 ασυνόδευτων ανηλίκων. Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ήταν εξαιρετική όπως επίσης κι η εκτέλεση των καθηκόντων τους ήταν αποτελεσματική, ιδίως της υπηρεσίας ασύλου καθώς επίσης και των στελεχών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε για ακόμη μία φορά ότι «η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και πρακτική στήριξη στα κράτη-μέλη που θα συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις», ενώ παράλληλα τόνισε την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει «για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών».
Αναφερόμενος στις συνθήκες υποδοχής για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ατόμων και των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι «έχει υπάρξει βελτίωση, πρέπει όμως να ενταθούν οι προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των αιτούντων – κυρίως στα νησιά».
Όσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο επίτροπος Μετανάστευσης υποστήριξε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ισχύει και συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα αλλά η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει ασταθής. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία με την παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας των προαναχωρησιακών κέντρων. Πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης κι αναβάθμισης των υποδομών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταλυμάτων στέγασής τους».
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ανθρωπιστικό της καθήκον -ευρωπαϊκό κι εθνικό της- να συνεχίσει ένα δρόμο προστασίας των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και να λύσει τα προβλήματά τους. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που ορίζεται ως ανθρωπιστικό καθήκον αλλά συγχρόνως χρειάζεται μία κεντρική ευρωπαϊκή διαχείριση».
Ο υπουργός, αναφερόμενος στις αυξημένες ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επανασχεδιάσουμε».
Επιπλέον ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «HELIOS» το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, «θα έχει τέσσερα βασικά κομμάτια: α) ελληνομάθεια, β) επαγγελματικό προσανατολισμό, γ) καταγραφή των δεξιοτήτων, δ) κοινωνιοψυχολογική στήριξη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-12 16:45:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ