Διέταξαν απαγόρευση συμμετοχής των φοιτητριών στις εισαγωγικές εξετάσεις

Την απαγόρευση συμμετοχής των φοιτητριών στις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια τον επόμενο μήνα διέταξε το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Αφγανιστάν που διοικείται από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω διεθνούς καταδίκης για να τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών στην χώρα.

Η επιστολή του υπουργείου απευθυνόταν σε ιδρύματα στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, όπου οι εξετάσεις πρόκειται να διεξαχθούν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιστολή ανέφερε ότι όσα ιδρύματα δεν τηρούν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες.

Το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης τον Δεκέμβριο είπε στα πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες «μέχρι νεωτέρας». Λίγες ημέρες αργότερα, η διοίκηση σταμάτησε την εργασία των περισσότερων γυναικών εργαζομένων σε ΜΚΟ. Τα περισσότερα λύκεια θηλέων έχουν επίσης κλείσει από τις αρχές.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αλλάξουν πορεία στις πολιτικές τους απέναντι στις γυναίκες για να έχουν πιθανότητες επίσημης διεθνούς αναγνώρισης και χαλάρωσης της οικονομικής τους απομόνωσης.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν μέρει λόγω των κυρώσεων που πλήττουν τον τραπεζικό της τομέα και της περικοπής της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, με τους οργανισμούς βοήθειας να προειδοποιούν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια.

Ωστόσο, μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα ανέφερε επίσης ότι η διοίκηση των Ταλιμπάν, η οποία έχει δηλώσει ότι επικεντρώνεται σε μεγαλύτερη οικονομική αυτάρκεια, διατήρησε την είσπραξη εσόδων σε υψηλά επίπεδα πέρυσι και οι εξαγωγές αυξήθηκαν.

naftemporiki.gr