Δεκάδες νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης φυλακισμένων στη Βραζιλία

Μια απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών υλών είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς.
Η ομάδα κακοποιών που αποπειράθηκε να αποδράσει προσπάθησε να ανατινάξει έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ, διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας Πάρα.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν και ξέσπασαν «ανταλλαγές πυρών».
Σκοτώθηκαν 20 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Άλλοι πέντε φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με τη γραμματεία.

At least 21 people have died in an attempted prison breakout in Brazil aided by an armed group on the outside pic.twitter.com/PdiIiK9We7
— AFP news agency (@AFP) April 11, 2018

Οι αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν.
Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας για να ενισχύσουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα βίαιων επεισοδίων, ιδίως όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά κι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες μέσα από τα κελιά τους.
Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με τα εντονότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση των βίαιων εγκλημάτων στον κόσμο, με 60.000 φόνους να καταγράφονται σε ετήσια βάση, πολλοί εκ των οποίων διαπράττονται μέσα στις φυλακές.
Μια από τις χειρότερες σφαγές σε φυλακή της Βραζιλίας είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι στην Πολιτεία Μανάους.
Κατά τα επίσημα στοιχεία που ανάγονται στο 2016, τη χρονιά εκείνη η Βραζιλία -μια χώρα με 207 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους- είχε τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, με 726.712 εγκλείστους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFPwww.ert.gr

2018-04-11 06:00:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ