Γ.Γ. ΟΗΕ για συριακή κρίση: Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε (video)

Ετοιμασίες πολέμου, αλλά και έντονη διπλωματική κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα για τη Συρία. Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως αν εξαπολύσει επίθεση κατά του Άσαντ θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους, ενώ κατήγγειλε ότι η φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα «στήθηκε» με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών, «δείχνοντας» το Λονδίνο. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως διαθέτουν αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για την φερόμενη επίθεση, ενώ ο συριακός στρατός ανέφερε ότι ανακάλυψε εργαστήριο διαχείρισης τοξικών υλικών σε περιοχή του μέχρι πρώτινος ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα. Την υπόθεση θα ερευνήσουν εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έφτασαν στη Συρία. Εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για δυναμική επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς όμως τους «αποτρεπτικούς μηχανισμούς» τους παρελθόντος, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία. 

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
«O ψυχρός πόλεμος επιστρέφει δυναμικά – αλλά με μια διαφορά», σημειώνει με ανάρτησή του στο twitter ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Οι μηχανισμοί και οι διασφαλίσεις για τη διαχείριση των κινδύνων από μια κλιμάκωση που υπήρχαν στο παρελθόν δείχνουν να μην υπάρχουν πια».

The Cold War is back — with a vengeance but with a difference. The mechanisms and the safeguards to manage the risks of escalation that existed in the past no longer seem to be present. My remarks to the Security Council:
— António Guterres (@antonioguterres) April 13, 2018

Μιλώντας στην στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ο Γκουτέρες είπε ότι η Μέση Ανατολή είναι σε τέτοιο «χάος» που αποτελεί απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».

Increasing tensions and the inability to reach a compromise in the establishment of an accountability mechanism threaten to lead to a full-blown military escalation. We face today the risk that things spiral out of control. It is our common duty to stop it.
— António Guterres (@antonioguterres) April 13, 2018

‘Μια επίθεση στη Συρία θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου«, προειδοποιεί ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια.«Το μόνο που ενδιαφέρει (τη Δύση) είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.
«Γιατί σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα» εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης αμφισβητώντας τη νομιμότητα ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Συρίας.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενδιαφέρονται μόνο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να περιορίσουν τη Ρωσία, συνέχισε.
«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επικίνδυνες στρατιωτικές προετοιμασίες για μια παράνομη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τις ηγεσίες αυτών των χωρών να αναθεωρήσουν άμεσα», τόνισε ο Νεμπένζια.
AP Photo
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε», είπε η Νίκι Χέιλι.
«Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων», προειδοποίησε η Χέιλι.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ υποστήριξε ότι η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σημαίνει ότι το καθεστώς της Δαμασκού έφτασε στο «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια «ισχυρή και ενιαία απάντηση» σε αυτήν την πρόκληση.
Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει «να σταματήσει η χημική κλιμάκωση» εκ μέρους της Συρίας, υπογραμμίζοντας οτι ο ΟΗΕ δεν επιτρέπεται «να αφήσει μια χώρα να αψηφά ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο».
«Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη απειλή στη συλλογική ασφάλειά μας», πρόσθεσε.
Η Συρία «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι. 
«Αυτό δεν συνιστά απειλή. Είναι υπόσχεση» σημείωσε.
Πόλεμος αλληλοκατηγοριών
Η κατάσταση γύρω από τη Συρία είναι άκρως ανησυχητική, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία, όπως οι παλιότερες στη Λιβύη και το Ιράκ, θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη. «Θεός φυλάξοι από οποιαδήποτε περιπέτεια στη Συρία μετά την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ακόμη και η παραμικρή υπερβολή θα προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες εξελίξεις τις οποίες ούτε εμείς ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζονται», αλλά μπορεί να «χαροποιούν αυτούς που προστατεύονται από έναν ωκεανό», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα, ο Λαβρόφ είπε ότι σκηνοθετήθηκε με τη βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών ενός κράτους το οποίο χαρακτήρισε ως «ρωσοφοβικό».
«Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για άλλη μια σκηνοθεσία και ότι οι ειδικές υπηρεσίες ενός κράτους, το οποίο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας ρωσοφοβικής εκστρατείας μετείχαν σε αυτήν την σκηνοθεσία», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
AP Photo/Hussein Malla
Βολές Κρεμλίνου κατά Λονδίνου
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εμπλέκεται στη «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην Ντούμα της Συρίας.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό, το ρωσικό υπουργείο εντόπισε όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα της σκηνοθετημένης επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, οι οποίοι και περιέγραψαν πώς έγιναν τα γυρίσματα αυτά.
«Σήμερα στην διάθεση του ρωσικού υπουργείου υπάρχουν και άλλες αποδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στη διοργάνωση αυτής της προβοκάτσιας στην ανατολική Γούτα» δήλωσε ο Κανασένκοφ, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στους εκπροσώπους της λεγόμενης οργάνωσης «Λευκά κράνη» ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από το Λονδίνο συγκεκριμένα για να γίνει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα η προβοκάτσια που είχε προετοιμασθεί εκ των προτέρων.
Η κυβέρνηση Άσαντ συμπληρώνει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας λέγοντας πως οι «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά, είναι αυτοί που είχαν πρόσβαση στα χημικά, τα οποία ήρθαν από τη Λιβύη στη Συρία μέσω της Τουρκίας.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μετά από επιθεωρήσεις στην περιοχή Αφτρις της ανατολικής Γούτα που εκκενώθηκε από τους αντάρτες, μεγάλο εργαστήριο παρασκευής βλημάτων 60mm, 80mm, 180mm, όπου εντοπίστηκαν ποσότητες χλωρίου καθώς εξοπλισμός διαχείρισης τοξικών υλικών, όπως δοχεία μίξης και αμπούλες.
Βρετανία: «Κατάφωρο ψέμα»
«Κατάφωρο ψέμα» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Λονδίνο εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας.
«Είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή» είπε η Κάρεν Πιρς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση στη Ρωσία.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να διακόψουμε τον διάλογο με τη Ρωσία».
Την ανάγκη να βοηθήσει η Ρωσία στην εκτόνωση της κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτίν. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στο ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα, ζητώντας να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.
Οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση προσκάλεσε ειδήμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε «στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του ‘Ισλαμικού Κράτους’ στην περιοχή». Στις προτεραιότητες αυτές εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα εκφράζεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν με την πρώτη ευκαιρία αναφορικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου.
«Σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Στάση αναμονής τηρεί το Λονδίνο, καθώς το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι αποφάσισε την ανάγκη για ανάληψη δράσης.
H Ολλανδία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. 
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας», είπε ο Ρούτε.
Ενδεχόμενα βήματα για την ειρήνη στη Συρία, δήλωσε πως συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομολόγό του, έπειτα από σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή.
Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-13 21:08:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ