Γιώργος Γεωργαντάς: Προσπαθούμε με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις να συγκρατήσουμε τις τιμές αμνοεριφίων

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία νομίζω ότι την καταλαβαίνουμε όλοι και την οποία βιώνει όλη η Ευρώπη, προσπαθούμε με πολλές δράσεις, με πολλές παρεμβάσεις να συγκρατήσουμε τις τιμές, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Να αναφέρω το παράδειγμα του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο σε χίλια και τόσα προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνει έχουμε είτε συγκράτηση, είτε μείωση των τιμών στο 95% των προϊόντων αυτών.
Νομίζω είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο ελέγχου της αύξησης των τιμών. Προσπαθούμε να έχουμε αποκλιμάκωση και αυτή έστω μικρή, αρχίζει και παρατηρείται.

Προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τους παραγωγούς γιατί αυτός είναι τομέας μου, αυτό ενδιαφέρει εμένα και σε σχέση με το κόστος παραγωγής πραγματικά έχουμε κάνει παρεμβάσεις, τόσο στην αγορά ζωοτροφών όσο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι και οι έλεγχοι που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο, οι οποίοι νομίζω ότι καταδεικνύουν ακριβώς όλες τις περιπτώσεις ενός κέρδους το οποίο δεν είναι θεμιτό.

Άμα λάβουμε υπόψη και τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπουμε ότι η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα έχει αποτελέσματα τα οποία είναι πραγματικά ικανοποιητικά.

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια πράγματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να κάνει τους ελέγχους και να παρακολουθεί τις ελληνοποιήσεις. Και από ότι ξέρω από το υπουργείο Ανάπτυξης, η πρόταση η οποία γίνεται είναι, να αναφέρεται αν αυτό που θα συμπεριληφθεί στο καλάθι έχει ταυτότητα ελληνική, ή αν είναι από άλλη χώρα, να αναφέρεται ξεκάθαρα η προέλευση του.

Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι ο παραγωγός πραγματικά να μπορεί αυτή τη δύσκολη περίοδο να έχει μια τιμή η οποία να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής του.

Ταυτόχρονα να εξαλείψουμε το αθέμιτο κέρδος των ενδιάμεσων παραγόντων έτσι ώστε να φτάσει και στον καταναλωτή σε μια λογική τιμή με τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.
Νομίζω ότι η αγορά κινείται σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι μακριά από αυτό το πλαίσιο μέχρι στιγμής, με την πρώτη εικόνα που έχουμε και είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δικαιούται και λαμβάνει μια τιμή η οποία να ανταποκρίνεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και κατανάλωσης.

Ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή για τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις και γίνονται εντατικά αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα από την αστυνομία για εισαγωγές αμνοεριφίων από άλλες χώρες.

Συνήθως πάντα χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή κρεάτων αυτή την περίοδο. Δεν είναι λάθος να γίνεται εισαγωγή κρεάτων, απλά αυτό που εισάγεται πρέπει να φαίνεται ότι είναι για παράδειγμα από τη Βουλγαρία ή από τη Ρουμανία από όπου είναι. Αυτό είναι που πρέπει να φροντίζει η κεντρική διοίκηση να κάνει, και αυτό πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε κι εμείς για όσα αμνοερίφια έρχονται από το εξωτερικό, κατέληξε ο υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος