Γαλλία και Αυστραλία θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με χιλιάδες οβίδες

Την συνεργασία Γαλλίας και Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών, Σεμπαστιάν Λεκορνί και Ρίτσαρντ Μαρλς, με σκοπό τον εφοδιασμό του Κιέβου με οβίδες των 155 χιλιοστών. Με αυτό τον τρόπο πρόκειται να δείξουν την στήριξή τους στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Πολλές χιλιάδες οβίδες των 155 χιλιοστών θα κατασκευαστούν από κοινού», είπε ο Λεκορνι, ενώ ο Μαρλς έκανε λόγο για «ένα σχέδιο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» και «μια νέα συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών» της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται σύμφωνα με τον Λεκορνί, η έναρξη των παραδόσεων. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Άμυνας συνεδρίασαν στο Παρίσι μαζί με τους ομολόγους τους των Εξωτερικών, τη Γαλλίδα Κατρίν Κολονά και την Αυστραλέζα Πένι Γουονγκ, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανανέωσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία υπέστησαν ρήξη το 2021, όταν η Καμπέρα ακύρωσε μια σημαντική σύμβαση για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων, προτιμώντας να αποκτήσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ο Μαρλς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Αυστραλία δεν σχεδιάζει να αποκτήσει συμβατικά υποβρύχια, μέχρι να της παραδοθούν τα πυρηνοκίνητα, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Γαλλίας ότι θα μπορούσαν οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Οι οβίδες των 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα πυροβολικού που έδωσαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, όπως στα γαλλικά Caesar, τα αμερικανικά M777 και τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters