Αύξηση των ταξιδιών για διακοπές μετά την άρση των περιορισμών

Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας σημειώνουν την αύξηση κατά 74% σε σχέση με πέρσι των ταξιδιών στο εσωτερικό της χώρας για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Αυτό έρχεται μετά την άρση των περιορισμών για την covid-19, παρόλο που ο αριθμός των ταξιδιών παραμένει στο μισό των προ πανδημίας επιπέδων.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων από COVID α παρουσίασε εβδομαδιαία μείωση, ωστόσο.

Μεταξύ 20-26 Ιανουαρίου, μια εβδομάδα που συμπίπτει με έξι ημέρες της περιόδου των διακοπών, η Κίνα κατέγραψε 6.364 θανάτους που συνδέονται με COVID, ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το Σάββατο, σε σύγκριση με 12.658 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η σεληνιακή πρωτοχρονιά είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Κίνα, όταν τεράστιος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στις ευημερούσες παράκτιες πόλεις κατευθύνονται στις γενέτειρές τους και στα χωριά τους για οικογενειακές επανενώσεις.

Ο φετινός εορτασμός είναι ο πρώτος εδώ και τρία χρόνια χωρίς καμία μορφή περιορισμών. Η Κίνα εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική «μηδενικού COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου μετά από διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και στον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη τη χώρα.

Απαντώντας σε επικρίσεις σχετικά με τα δεδομένα της για τον κορωνοϊό, η Κίνα επέκτεινε τον ορισμό της για τον αριθμό των νεκρών από τον COVID ώστε να συμπεριλάβει τους θανάτους σε νοσοκομεία που προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω του COVID και εκείνους των οποίων ο θάνατος οφείλεται σε συνδυασμό COVID και άλλης νόσου. Οι επικριτές λένε ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί υποεκτίμηση, καθώς οι άνθρωποι που πέθαναν στο σπίτι εξακολουθούν να αποκλείονται από την καταμέτρηση.

Εκτιμάται ότι 226 εκατομμύρια εγχώρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των διακοπών, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV, επικαλούμενος κυβερνητικά στοιχεία.

Αυτό συγκρίνεται με περίπου 130 εκατομμύρια εγχώρια ταξίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των διακοπών πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα: Στις τελευταίες διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στα τέλη του 2019, πραγματοποιήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια ταξίδια.

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα διασυνοριακά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 120,5% από πέρυσι σε 2,88 εκατομμύρια, ανακοίνωσε το Σάββατο η Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους το 2019, πραγματοποιήθηκαν 12,53 εκατομμύρια διασυνοριακά ταξίδια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters