Ασταμάτητες οι σκληρές μάχες-Τουλάχιστον 185 νεκροί

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, Φόλκερ Πέρτες, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν. Ο Πέρτες μίλησε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ νωρίτερα είχε απευθύνει ομιλία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για πάνω από 185 νεκρούς, αλλά και για 1.800 αμάχους και μαχητές που τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. «Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν χαρακτήρισε σήμερα μια παραστρατιωτική δύναμη που πολεμά τον στρατό αντάρτικη οργάνωση, σε μια φονική μάχη εξουσίας που έχει εκτροχιάσει τη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση, οδήγησε σε εκκλήσεις του ΟΗΕ να σταματήσουν οι συγκρούσεις και προκάλεσε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Αμφότερες οι πλευρές δήλωσαν πως κατέγραψαν κέρδη σήμερα καθώς καπνός υψωνόταν πάνω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ και κάτοικοι ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυροβολισμούς που οδήγησαν σε διακοπή της παροχής βασικών υπηρεσιών και προκάλεσαν ζημιές σε νοσοκομεία σε μια πόλη που δεν είναι συνηθισμένη στη βία.

Τηλεοπτικά πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο μέσα στην πόλη έδειξαν φωτιά να μαίνεται και μαύρο καπνό, με δορυφορικές φωτογραφίες να δείχνουν κατεστραμμένα αεροπλάνα.

Οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ και στις παρακείμενες αδελφές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι από προχθές Σάββατο είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις που είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ηγείται του κυβερνώντος συμβουλίου που συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021 και την εκδίωξη το 2019 του βετεράνου ηγέτη Όμαρ Μπασίρ στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων. Ο ηγέτης των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή Χαμέτι, είναι αναπληρωτής του.

Βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι ΔΤΥ επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον στρατό. Ο Μπουρχάν διέταξε σήμερα την οργάνωση να διαλυθεί καθώς οι δύο πλευρές αντάλλασσαν κατηγορίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP