« Έχουμε χρέος να αναγεννήσουμε τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ»

Κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία. «Καλούμε όλους τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο διχασμό, στα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, σε οικονομικές επιλογές που ενισχύουν τους ισχυρούς, και δημιουργούν νέες ανισότητε. Να γυρίσουν την πλάτη στη θεσμική παρακμή, έχουμε χρέος ως δημοκρατική παράταξη να ενισχύσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας, απέναντι στο ψηφιακό παρακράτος που έστησε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη, δέκα χρόνια τώρα», ανέφερε, τονίζοντας:

«Έχουμε χρέος να αναγεννήσουμε τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε μια νέα εποχή, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας, να έχει ο προοδευτικός δημοκρατικός κόσμος της χώρας μια γνήσια επιλογή, μακριά από ελιτισμούς, μακριά από λαϊκισμούς, που πλήγωσαν 15 χρόνια τον ελληνικό λαό οδηγώντας στην τοξικότητα και το διχασμό».

Ασκώντας έντονη ήταν κριτική σε ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ για το υπόδειγμα διακυβέρνησης που προβάλει η κυβέρνηση αφενός αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως « δεν κινούνται αξιακά, αλλά κατά το δοκούν. Εμείς, λοιπόν, προχωράμε με τις αρχές και τις αξίες μας σε αυτήν τη νέα πορεία».

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται όταν τον καθυβρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Κι έχει δίκιο. Πρέπει να έχουμε πολιτικό πολιτισμό και όχι να κυριαρχεί ο πολακισμός στον δημόσιο διάλογο. Αλλά δεν άκουσα να λέει τίποτα όταν πριν μία εβδομάδα καθύβριζε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

«Διαφορά πολιτικής κουλτούρας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Για φανταστείτε, να μην ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις, αλλά ευρωβουλευτής ενός άλλου κόμματος. Αυτήν τη συμπεριφορά θα είχαν ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του; Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά πως όταν συμβεί κάτι, απευθείας για τον κ. Τσίπρα υπάρχει συλλογική ευθύνη κι ευθύνονται όλα τα μέλη και στελέχη του εκάστοτε κόμματος. Όταν, όμως, συμβαίνει στο δικό του κόμμα, τότε όπως υποστηρίζει πρόκειται για “ειδική περίπτωση”. Εμείς, προφανώς, ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν είμαστε υπέρ της συλλογικής ευθύνης. Υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά αυτό δείχνει τη διαφορά της κουλτούρας μας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Γεωργούλη.

«Αντί να είναι στη δικαιοσύνη κοσμούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ»

«Δεν είναι τερατογένεση να έχουμε 57 νεκρούς στα Τέμπη και στο πόρισμα της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση να επισημαίνεται ότι ήταν παράνομη η μετάταξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά κανένας να μην απολογείται και να ζητάει συγγνώμη γι’ αυτό;», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός και οι υπεύθυνοι αντί να είναι στη δικαιοσύνη κοσμούν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας;».

Μιλώντας για πολιτικές που αφορούν τη νέα γενιά, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Να ενισχύσουμε την εργασία και όχι να επιδοτήσουμε την ανεργία. Ας επιλέξουμε επιτέλους μοντέλα, τα οποία θέλουν τη νέα γενιά με αξιοπρέπεια και όχι σε ομηρία. Γι’ αυτό πρότεινα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Να αποκτήσουμε αποθεματικό 150.000 κοινωνικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους με αξιοπρέπεια οι νέοι άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μας μιμηθεί. Και τι είπε; “Πάρτε χαμηλότοκα δάνεια για να αποκτήσετε νέα ιδιοκτησία”. Εμείς λέμε, νοικιάστε φθηνά αξιοπρεπή κατοικία και μόλις σταθείτε στα πόδια σας να το πάρουν και οι επόμενες γενιές, όπως κάνει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία 30 χρόνια τώρα στην Ευρώπη».

Για την πρώτη κατοικία

Επίσης, έκανε διεξοδική αναφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Όπως τόνισε, «έχουμε χρέος να μπούμε εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό προτείνουμε: Καμία σπιθαμή ελληνικής αγροτικής γης να μη βγει σε πλειστηριασμό από τα funds. Να υπάρχει καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως το 2010, νόμο που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, για τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες στο ελβετικό φράγκο, 80.000 οικογένειες, προτείνουμε: Το 1/3 της αύξησης του επιτοκίου να το πληρώσει ο δανειολήπτης, τα 2/3 τα τραπεζικά ιδρύματα. Αναφορικά με τα χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ, 120 δόσεις και πρόβλεψη για “κούρεμα” 30% στο κεφάλαιο σε όποιον τηρεί τη ρύθμιση και αποπληρώνει τις δόσεις του. Θέλουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, κάθε επιχειρηματίας, κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος να έχει μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να αφήσουμε χιλιάδες Έλληνες να εκβιάζονται από ισχυρά κέντρα που ελέγχουν τα funds. Εμείς θέλουμε όλες οι διαπραγματεύσεις που θα κάνουν οι δανειολήπτες με τα funds να γίνουν με κριτήρια διαφάνειας, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί λύση μακροπρόθεσμη με αξιοπρέπεια».

Ως προς το διακύβευμα της κάλπης, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε: «Να ενώσουμε τις ελπίδες μας και να επιλέξουμε μαζί τον δρόμο μιας γενναίας αλλαγής, γιατί αυτό το κόμμα μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτό το κόμμα είπε την αλήθεια την ώρα που χρεοκοπούσε η Ελλάδα και δεν έπαιξε στις πλάτες σας παιχνίδια διχασμού και λαϊκισμού. Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη. Το θέμα είναι έχουμε τη γενναιότητα να αποδεχθούμε τα λάθη αυτά και να αλλάξουμε;».