Έξαρση του κορωνοϊού στο Νότιο Νησί

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε 104 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μόλυνσης στην κοινότητα στο Νότιο Νησί της χώρας, όπως ανακοίνωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Οι περισσότερες από τις νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown για πάνω από δύο μήνες. Στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας των 5 εκατ. κατοίκων ισχύουν χαλαρότεροι περιορισμοί.

Χθες, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα τερματίσει τα αυστηρά μέτρα lockdown και θα αποκαταστήσει περισσότερες ελευθερίες μόνο όταν το 90% του πληθυσμού που πληροί τα σχετικά κριτήρια είναι πλήρως εμβολιασμένο. Έως σήμερα, το ποσοστό αυτό φθάνει το 70%.

Η χώρα που κάποτε αποτέλεσε υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της COVID-19, δεν κατάφερε να καταπολεμήσει την έξαρση του ιδιαιτέρως μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα που είχε ως επίκεντρο το Όκλαντ, με αποτέλεσμα η Άρντερν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη στρατηγική εξάλειψης του ιού και να στραφεί σε μέτρα που επιτρέπουν στους πολίτες να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην τωρινή έξαρση έφθασε τα 2.492 και η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 28 θανάτους λόγω της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς